algemene beschouwingen PvdA Harlingen 2019

30 oktober 2019

Voorzitter,

Begin deze maand overleed onze partijgenoot en oud-minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar aan de gevolgen van een vreselijke ziekte: depressie. Vogelaar werd bekend met haar aanpak van de 40 slechtste wijken van Nederland: de Vogelaarwijken. Een wijkgerichte aanpak, die de inwoner centraal zette en waar breed samen werd gewerkt om achterstanden te bestrijden en mensen weer perspectief te bieden. Haar aanpak werd helaas al snel beschimpt en verdween na veel negatieve aandacht in de politieke prullenbak.

Waarom vertel ik dit? Het had destijds weinig gescheeld of daar had ook een wijk in Harlingen tussen gestaan. Plan Zuid was in 2007 de één na armste wijk van Nederland. En waar de wijkgerichte aanpak in politiek Den Haag steeds meer uit het oog is geraakt, zien we dat deze aanpak in Plan Zuid juist een wijk en zelfs onze gemeente laat bloeien. Nieuw Zuid verwelkomt 300 tot 400 bezoekers per week. Het is een plek voor ontmoeting en ontwikkeling. Waar wordt samengewerkt om mensen weer perspectief te bieden. Het staat midden in een wijk waar De Bouwvereniging geïnvesteerd heeft in betaalbare en duurzame woningen voor jong en oud. Wij vinden het mooi om te zien dat er deze maand weer zes woningen in de verhuur zijn gegaan voor jongeren tot 23 jaar. Met de Woonvisie op komst hopen we dat het college in dezelfde geest van de wijkgerichte aanpak blijft werken aan mooi en betaalbaar wonen in Harlingen.

Ditzelfde willen we graag zien bij een onderwerp dat de komende tijd steeds vaker op onze agenda zal staan: de invoering van de Omgevingswet. De omgevingsvisie moet straks de basis zijn voor hoe wij willen dat onze gemeente er in de toekomst uit komt te zien. Die toekomst kunnen wij als gemeentebestuur met onze ambtenaren niet alleen voorzien. Als PvdA zijn we ervan overtuigd dat de visie op onze toekomst moet komen uit de basis van onze samenleving. De wijken, de dorpen, de verenigingen, kortom onze inwoners. Daag de denkers, dromers en doeners van onze stad uit om samen met ons tot een visie voor onze gemeente te komen. Ga naar de sportvelden, winkels en dorpshuizen om te horen wat inwoners belangrijk vinden voor de toekomst van Harlingen. Vind het wiel niet opnieuw uit en kijk bijvoorbeeld naar de gemeente Raalte, die al een stuk verder is in dit proces van burgerparticipatie.

Sporten maakt gezond en verbindt. We zijn blij om te zien dat het college blijft investeren in onze sportaccommodaties. Voor de sport hopen we dat het aangekondigde onderzoek snel uitgevoerd wordt. Zodat onze sportverenigingen duidelijkheid krijgen over wat er in de toekomst staat te gebeuren. Is er bijvoorbeeld uitbreiding van de Waddenhal nodig? Ook vragen we aandacht voor sporten na schooltijd, hier wordt al enige jaren over gesproken, maar hoe staat het er nu mee?

In een tijd waarin de meeste gemeenten grote moeite hebben om de begroting sluitend te krijgen, slaagt Harlingen erin om wel een sluitende begroting voor 2020 te presenteren. Sterker nog, er is zelfs ruimte voor nieuw beleid, verschillende voornemens uit het Bestuursakkoord kunnen gerealiseerd worden. De PvdA wil hier graag grote waardering voor uitspreken. Zorg is er wel, hoe ontwikkelen zich de uitgaven in de jeugdzorg en de thuiszorg en in hoeverre gaat Den Haag nog een financiële bijdrage leveren? De gemeente Harlingen heeft lage lasten voor haar burgers en tegelijkertijd een ruimhartig sociaal beleid. Dat willen we als PvdA in stand houden. De door het college voorgestelde Begroting 2020 voorziet hierin. Graag willen we een actief beleid inzake de schuldhulpverlening, niets erger dan dat mensen steeds grotere schulden opbouwen doordat bijvoorbeeld de incassokosten erbij komen.

Ambities zijn er nog genoeg, zoals ontwikkeling van het Westerzeedijkgebied en het vraagstuk van de ambtelijke huisvesting. De beleidsvorming in het sociaal beleid zal weer meer in handen van de gemeente en dus van de gemeenteraad zelf komen. De PvdA verwacht hiervan dat ons goede sociale beleid voortgezet en waar nodig geïntensiveerd gaat worden.

De forse toename van het aantal toeristische overnachtingen in 2018 is mooi om te zien, het toont aan dat het toerisme zich inderdaad tot een belangrijke pijler van de Harlinger economie kan ontwikkelen. De PvdA heeft in het verleden deze ontwikkeling van harte ondersteund en zal dat ook in de toekomst blijven doen. De vestiging van Fries Blauw op de Willemshaven is volgens ons een mooie aanvulling op wat Harlingen toeristen te bieden heeft. Dat zal ook voor de recreatieve mogelijkheden van de Westerzeedijk gaan gelden, als de plannen zoals ze er nu liggen gerealiseerd worden zal ook dit een verrijking voor onze stad worden.

Dit alles overziend kan er voor ons maar één conclusie getrokken worden: de Partij van de Arbeid steunt van harte de voorgestelde Begroting 2020.