30 juni 2016

Er zijn te veel regels … en er komen steeds meer bij

Het raadslid van de PvdA Wiebe van Dijk woensdag 29 juni 2016 in de commissievergadering van de gemeenteraad:

Voorzitter [Jan Jellema, Harlinger Belang], enige jaren terug hebben wij samen een film opgenomen om de regels wat korter te maken. Ik geloof dat jou dat een gouden kalf heeft opgeleverd en mij niks.
W. van DijkEen korte vraag aan burgemeester en wethouders: Help me!
We hebben een raadsvoorstel over de VTH-kwaliteit, een raadsbesluit en drie bijlagen en dan ook nog een raadsinformatiebrief met vier bijlagen. Dat is met elkaar 198 bladzijden! Zoveel heb ik in mijn 12-jarige loopbaan op school nog nooit gelezen.
Als mijn maten mij morgenochtend bij het koffiedrinken vragen waar we het over hebben gehad dan moet ik zeggen: dat weet ik niet. Help mij daarom.
Tweede vraag: Leg mij uit waarom er zo veel papier nodig is. Een paar jaar geleden hadden we op de website van de gemeente een knop waarmee je een teveel aan regels kon melden. Die knop is er niet meer, maar die knop druk ik nu wel in.
Derde vraag: Kan dit voorstel ook in woorden die onze burgers – en raadsleden – begrijpen. We hebben namelijk niet allemaal doorgeleerd, hè Paul [Schoute, VVD]?”

Wethouder Harry Boon heeft zo duidelijk mogelijk uitgelegd waarom dit hele pak met voorschriften nodig is. Het gaat om de kwaliteit van de vergunningverlening door de gemeente en het toezicht dat de gemeente houdt.
Blijft de vraag: zijn zo veel regels nodig? Wie bewijzen we daar een dienst mee? De gewone burger in ieder geval niet.

Wilt u reageren stuur dan een mailtje naar afdelingharlingen@pvda.nl