PvdA verslag raadsvergadering 21 juni

27 juni 2022

: Een Akkoord op hoofdlijnen en een nieuw college

Op 21 juni heeft de gemeenteraad het Akkoord op hoofdlijnen vastgesteld en drie wethouders benoemd. Na de verkiezingen van woensdag 16 maart is er na de informatieronde besloten dat er geen coalitieprogramma zoals in het verleden of een bestuursakkoord zoals de vorige keer maar een Akkoord op hoofdlijnen geschreven door alle raadsfracties moest komen.

Als Partij van de Arbeid zijn we blij met hoe we als gemeenteraad de afgelopen tijd met elkaar tot een Akkoord op hoofdlijnen zijn gekomen. Wij hebben veel waardering voor het vele werk dat procesbegeleider Rieks Osinga en de ambtenaren en griffie die ondersteuning hebben geboden hebben verricht. Dank ook aan de collega-fracties waarmee we de afgelopen tijd samen met elkaar dit akkoord hebben geschreven.

Met het Democratisch Akkoord willen we het besturen van onze prachtige gemeente meer samen met onze inwoners gaan doen. Het geeft tegelijkertijd de gemeenteraad meer ruimte in het bestuur van onze gemeente. Daar is de PvdA-fractie zeer tevreden mee. Hopelijk leidt dit tot meer betrokkenheid van de burgers bij het gemeentebestuur en wat zou het mooi zijn als de opkomst bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een stuk hoger zou komen te liggen!

Ten aanzien van het Thematisch Akkoord hebben we als PvdA de volgende opmerkingen. Wij zijn tevreden met de instandhouding van de reserve Sociaal Domein. Wij hechten sterk aan het behoud van de activiteiten en de locatie Nieuw Zuid. Het is mooi om te zien hoe de activiteiten daar mensen activeren.

De Harlinger binnenstad heeft dringend een oppepper nodig, vooral de Voorstraat en de Grote Bredeplaats. Wij roepen het nieuwe college dan ook dringend op om de inspraak bij dit project snel op te pakken. Haal ideeën over bijvoorbeeld de inrichting en het parkeren op bij inwoners, bezoekers en ondernemers, bekijk voor welke maatregelen draagvlak en geld is en voer het uit!

Vergroenen en verduurzamen van onze gemeente moet de komende vier jaar bij alles wat we gaan doen prioriteit krijgen. De verdere ontwikkeling van de kustzone heeft onze steun, in de afgelopen jaren is de Willemshaven en een deel van het Westerzeedijkgebied al ontwikkeld. Zoals de inrichting van het Balklandpark. In deze raadsperiode moet deze ontwikkeling verder gaan.

Het gebruikte taalniveau in de communicatie van de gemeente zal aangepast worden, daar zijn we als PvdA blij mee, want iedereen moet de brieven van de gemeente kunnen lezen en begrijpen. Zeer blij zijn we ook met de komst van een pilot buurtbemiddeling. Met de Omgevingswet op komst is dit meer dan noodzakelijk, want als er een conflict tussen buren is, is onderling overleg over bijvoorbeeld een bouwvergunning erg lastig.

De bredere inzet van een sport- en cultuurpas is volgens een goede zaak om meer inwoners deel te laten nemen aan sport en cultuur en zorgt voor meer samenhang in de gemeenschap. Daarom is ook de uitvoering van het Harlinger Sportakkoord van groot belang.

Zoeken van fondsen om woningeigenaren te helpen hun huis te verduurzamen is een belangrijke opgave voor de komende tijd. Blij zijn wij met als PvdA voor de keuze voor gemengde bouw met mogelijkheden van uitbreiding voor de dorpen. Het college moet er scherp op zijn dat woningen geen recreatiewoningen worden.

Nadat de  gemeenteraad het akkoord unaniem had vastgesteld werden de wethouders benoemd. Wij wensen de wethouders Erik de Groot (PvdA), Hendrik Sijtsma (CDA) en Paul Schoute (VVD) veel succes toe. Omdat ze wethouder zijn geworden mogen ze geen gemeenteraadslid meer zijn. In hun plaats zijn Bartele Boersma (PvdA), Wim Wassenaar (CDA) en Marcel Touwslager (VVD) als raadsleden geïnstalleerd. Ook hen wensen wij veel succes toe.

Samen verder met Harlingen! PvdA-fractie Harlingen, Edwin Helvrich, Welmoed Konst, Jacqueline Huizenga en Bartele Boersma