PvdA wil meer controle op belastingadviseurs

24 oktober 2017

PvdA wil meer controle op belastingadviseurs

PvdA wil meer controle op belastingadviseurs

De controle op belastingadviseurs moet strenger worden. Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in het tv-programma Kassa. Belastingadviseurs hebben namelijk de beschikking over een hoop privacygevoelige informatie van hun klanten.

Kassa deed onderzoek naar websites die tegen betaling toeslagen voor klanten aanvragen bij de Belastingdienst. Daaruit blijkt dat het heel eenvoudig is om zonder enige relevante kennis als belastingadviseur aan de slag te gaan. Er is alleen een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig.

Toets op inhoudelijke kennis

Nijboer vindt dat mensen die zich aanmelden als belastingadviseur moeten worden getoetst op hun inhoudelijke kennis en aannemelijk moeten kunnen maken dat ze de juiste opleidingen hebben gevolgd of werkervaring hebben opgedaan.

Wie als belastingadviseur aan de slag gaat en zich meldt bij de belastingdienst krijgt nu zonder verdere navraag een zogeheten beconnummer. Daarmee kan de adviseur toeslagen aanvragen en bijvoorbeeld aangifte doen namens zijn klanten.

Vertrouwen winnen

Nog steeds moeten die klanten dan weliswaar eerst zelf hun persoonsgegevens afgeven aan de belastingadviseur, maar omdat het regelen van de toeslagen voor de klant dan een koud kunstje is, heeft ook een crimineel zo al snel het vertrouwen gewonnen.

Met de persoonsgegevens van klanten kan een crimineel veel uithalen. Kassa noemt onder meer de mogelijkheid om een huis te huren op naam van een van die klanten om daar een hennepkwekerij in te plaatsen, of een auto huren om een overval mee te plegen.  Zo leiden de sporen achteraf nooit naar de crimineel.

Meer op rtlnieuws.nl: