Verslag PvdA-fractie raadsvergadering 10 november
Het was een bijzondere raadsvergadering afgelopen woensdag. Niet alleen omdat hij digitaal gehouden werd (het college was op werkbezoek in contact geweest met iemand die later besmet bleek te zijn), maar de vergadering was ook erg kort. Dat was omdat een groot onderwerp van de vergadering afgehaald werd: de ambtelijke huisvesting.
Het gemeentebestuur werkt inmiddels bijna twee jaar aan plannen voor een nieuw gemeentekantoor. De huidige gebouwen voldoen niet meer aan de Arbo-normen en zijn ook niet klimaatneutraal, dus daar moeten we als gemeente echt mee aan de slag. Inmiddels zijn we op het punt beland dat we een definitieve keuze gaan maken over de locatie. Andere locaties waarnaar al eerder gekeken is, zoals de Westerzeedijk, zijn afgevallen. Het college heeft onderzocht of het kan aan de Voorstraat. Voor de PvdA is het essentieel dat het plan gedragen wordt door de inwoners van onze gemeente, maar ook de mening van de ambtenaren is voor ons belangrijk; het wordt immers hun werkplek. Echter uit het onderzoek van de medezeggenschapsraad blijkt dat de meerderheid van de ambtenaren niet achter het plan staat zoals dat er nu ligt. Dat vereist verder onderzoek en in gesprek gaan met de ambtenaren. Ook bleek uit een brief van vereniging Oud Harlingen dat zij niet meegenomen waren in de verdere ontwikkeling van dit project. De PvdA beseft dat de ingetekende loopbruggen om de gebouwen met elkaar te verbinden en het atrium een grote ingreep in onze monumentale binnenstad kunnen zijn. Maar er is ook een variant zonder atrium en zonder loopbruggen, deze variant realiseren ligt meer voor de hand. Ook willen we als PvdA meer inzicht in de kosten. Daarom heeft de raad besloten het onderwerp te verzetten zodat voorgenoemde punten eerst verder onderzocht kunnen worden door het college.
Toen bleef er niet veel meer over. We begonnen met het vragenhalfuurtje waarin ons raadslid Welmoed Konst een vraag stelde over de Sinterklaasintocht en het gebruik van QR-codes. Zo wilde onze fractie graag weten waarom voor deze variant gekozen was en waarom het evenement niet als een doorstroomevenement aangemerkt werd (waardoor er geen QR-code nodig zou zijn). En waarom er een onderscheid tussen de Dokkade en de keermuur en de binnenstad gemaakt werd. De burgemeester heeft uitgelegd dat een aantal maanden geleden er al een aantal plannen lagen en dat bewust voor deze variant gekozen was zodat iedereen de Sint kan zien, is het niet bij aankomst, dan wel in de stad. Ook was burgemeester Sjerps blij dat de intocht überhaupt door kon gaan, gezien de afgelasting van de intocht in Utrecht.
Op wat stemverklaringen na werd er over de rest van de agendapunten weinig gezegd. De motie van het CDA, Wad’n Partij, VVD, HOOP en ChristenUnie over het wonen op een varende boot werd overgenomen door de wethouder, waardoor de raadsvergadering om 20:45 alweer afgelopen was.
Sociaal voor mekaar!
PvdA-Harlingen, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen