Laatste raadsvergadering van 2018

16 december 2018

Met slechts een beperkt aantal beslispunten leek de laatste raadsvergadering van dit kalenderjaar te kunnen rekenen op een beperkte vergaderduur. Niets bleek minder waar: Burgemeester Sluiter kon pas na elven de vergadering afhameren. Een kort verslag vanuit de PvdA Harlingen:

In het vragenhalfuurtje kwamen onder andere zonnepanelen in de binnenstad en de leegstand van sociale huurwoningen aan de Schritsen aan de orde. Raadslid Bartele Boersma liet merken dat het bewust voor langere tijd leeg laten staan van een aantal huurwoningen aan de Schritsen onwenselijk is met het oog op de krappe huurmarkt in Harlingen. Eigenaar Woonzorg Nederland overweegt sloop en gaat in de tussentijd geen nieuwe huurovereenkomsten aan. Boersma vroeg hier succesvol aandacht voor bij het college. Wethouder Kuiken gaat er bij de corporatie op aandringen snel duidelijkheid te verschaffen.

Na het vragenhalfuurtje werden de eerste agendapunten in rap tempo afgewerkt: het benoemen van een nieuw lid van de Rekenkamercommissie, de parkeerverordening 2019, de havengeldverordening en de verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen.

De behandeling van ‘Toeristische visie Harlingen 2018-2022’ nam meer tijd in beslag omdat deze visie de grondslag vormt voor het ambitieuze toeristische beleid van de gemeente Harlingen. De toeristische visie bestaat uit analyse van de huidige toeristische markt en een daar deels uit voortvloeiende ontwikkelrichting voor de komende jaren. De nota is in samenwerking met het toeristische veld tot stand gekomen en kent een drietal hoofddoelen:

  • Het authentieke, stoere karakter van Harlingen vormt de basis
  • Harlingen wordt het middelpunt of stepping stone voor een meerdaags bezoek
  • Kansrijke doelgroepen worden (beter) aangesproken

De visie omvat een aantal concrete actielijnen waar de gemeente en het toeristisch veld de komende jaren mee aan de slag gaan. Jacqueline Huizinga gaf namens de PvdA aan het belangrijk te vinden dat Harlingen de komende jaren gestructureerd, en in nauwe samenspraak met belanghebbenden, werkt aan een nog betere invulling van het vrijetijdsaanbod in onze gemeente. De toeristische sector heeft zich de laatste jaren in Harlingen tot een volwaardige economische pijler die welvaart met zich meebrengt. We moeten de ingeslagen weg (omhoog) blijven volgen.

Na de reguliere agendapunten werden nog drie moties besproken: In de eerste motie vroegen de fracties van Harlinger Belang, GroenLinks en de Wad’n Partij het college de (nog niet gereedgekomen) samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente, bibliotheek en boekhandel van der Velde voor te leggen aan de raad. Bovenstaande partijen gaan met elkaar invulling geven aan het cultureel centrum aan de Voorstraat en krijgen een gezamenlijke entree. In een lang en vooral negatief debat wekten de drie raadsfracties de suggestie dat de gemeente aan de vooravond van een desastreuze ontwikkeling staat. Wethouder Kuiken ontraadde de motie en onderstreepte het belang van de samenwerking om voorzieningen in de toekomst duurzaam te kunnen behouden voor Harlingen. Kuiken beloofde verder dat de samenwerkingsovereenkomst conform het eerder aangenomen raadsvoorstel invulling zal krijgen en dat het college van B&W conform gemeentewet privaatrechtelijke overeenkomsten namens de gemeente sluit, uiteraard wel in lijn met de door de raad gestelde kaders. De motie werd met een ruime meerderheid weggestemd.

De tweede motie betrof een idee van het CDA: het terugbrengen van de historische verlichting op de Stationsbrug. Dit idee kreeg al eerder steun van de PvdA en werd unaniem gedragen door de gemeenteraad.

De derde motie betrof een oproep van VVD aan het college om goed onderzoek te doen naar de behoeftes van ondernemers in relatie tot de zondagsopenstelling. Er is een hoop discussie ontstaan over de eerder door het college beoogde verruiming van winkeltijden op zondag. Ook hier ging een meerderheid van de raad in mee.

Alvast een fijne feestdagen toegewenst!

PvdA Harlingen
Ron Leen, Welmoed Konst, Bartele Boersma, Jacqueline Huizenga, Edwin Helvrich en Hein Kuiken