PvdA-Verslag raadsvergadering 22 februari 2023

3 maart 2023

PvdA-Verslag raadsvergadering 22 februari 2023

Op de agenda stonden een aantal punten waarvan het punt “Huis van de gemeente” wel voor de nodige discussie zorgde. Uit onderzoek blijkt dat het niet mogelijk is om de ambtelijke huisvesting in het centrum te realiseren. Om genoeg ruimte te maken zou op De Beurs meerdere verdiepingen gebouwd moeten worden, dat past niet in onze historische binnenstad. Volgens wethouder Erik de Groot volgt er een nieuw onderzoek naar een andere locatie aangezien de locatie binnenstad financieel niet haalbaar is. Daaraan gekoppeld volgt dan een nieuw raadsvoorstel. Er zal uitvoerig gekeken worden welke andere locaties binnen het budget vallen, waarbij zeker ook de wensen van de medewerkers worden meegenomen. Dat geldt ook voor de opmerkingen gemaakt door de ruim 900 inwoners die de enquête hebben ingevuld. Locaties die bijvoorbeeld hier naar voren kwamen waren de N31 en Westerzeedijk.

 

Er was een amendement van de Wad’n Partij en Harlinger Belang, dat voorstelde om een begeleidingscommissie vanuit de raad in te stellen, die dan een advies zou kunnen uitbrengen over een nieuwe locatie. Dit is voor de PvdA niet het juiste middel om een nieuwe locatie te onderzoeken. Het college moet volgens ons met een nieuw voorstel komen en de gemeenteraad kan daar dan wanneer ze het hier niet mee eens zijn aanpassingen doen. Als raad moeten we niet op de stoel van de wethouder gaan zitten en onze controlerende taak als raad uitvoeren. Na veel discussie is dit amendement uiteindelijk ingetrokken en is het raadsvoorstel unaniem aangenomen.

 

D66 had kritiek op de uitgave welke gedaan is om The Passion naar Harlingen te halen. De PvdA kijkt hier toch anders tegen aan. Wij zien veel mogelijkheden om Harlingen, na de Tall Ship Races, weer op de kaart te zetten. Iets dat zeker
van invloed zal zijn op het aantal bezoekers en toeristen dat naar onze stad zal komen. En dat komt al onze inwoners te goede. Daarnaast is het ook voor onze inwoners een prachtig evenement waar we allemaal veel plezier aan zullen beleven. Het voorstel was al eerder breed in de raad gesteund en ook nu bleek uit de reacties dat bijna alle fracties nog steeds hiervoor zijn.

Er waren nog twee moties door de VVD ingediend waarbij de PvdA de motie betreffende de bereikbaarheid van onze haven mede ingediend heeft. Want er zijn zorgen over het baggeren van de Boontjes. Met name de rechtszaak, welke de Waddenvereniging wil aanspannen, kan van grote invloed zijn op de diepte van de Boontjes en dit is zorgelijk. Het kan niet zo zijn dat Harlingen voor scheepvaart vanuit het IJsselmeer van de een op de andere dag bijna onbereikbaar wordt.
Wij zijn zeker voorstander van natuurbehoud, maar ook de economische belangen en werkgelegenheid wegen zwaar, hier moet een juiste balans in worden gevonden. Ook deze motie werd raadsbreed aangenomen.
De tweede motie betrof de garnalenvisserij, zij verkeren in grote onzekerheid omtrent hun toekomst, gezien de plannen die er op tafel liggen. Investeringen in motoren welke milieutechnisch beter zijn worden niet gedaan omdat er teveel onduidelijkheid is. Ook onze visafslag kan door deze plannen in gevaar komen. Waardoor werkgelegenheid op de tocht komt te staan en mensen in onzekerheid leven. Ook hier zijn mensen de dupe van een overheid die geen keuze maakt of toekomstperspectief schetst. De PvdA steunde ook deze motie.
Om kwart over tien sloot de burgemeester de vergadering.

 

Wilt u met ons in gesprek over de komende raadsvergadering? Of gewoon een keer gezellig praten over de toekomst van onze gemeente? Op maandag 6 maart vergaderen wij om 19:30 uur in Dorpshuis de Spil in Midlum. U bent van harte welkom!

Samen verder met Harlingen!

PvdA-fractie Harlingen, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Welmoed Konst en Bartele Boersma