PvdA-verslag raadsvergadering 26 januari

31 januari 2022

PvdA-verslag raadsvergadering 26 januari

in dit verslag bespreken we de voor de Partij van de Arbeid Harlingen belangrijkste punten.

Tijdens het Vragenhalfuur stelde Jacqueline Huizenga namens de PvdA twee vragen. Allereerst over de verkeersveiligheid op de Industrieweg vlakbij de Industriebrug. Zorg voor een veilige verkeerssituatie was haar oproep aan de wethouder. Regelmatig staan daar vrachtauto’s op straat te laden of te lossen, wat voor met name fietsers tot een onoverzichtelijke situatie leid. Hier fietsen veel schoolgaande kinderen langs. De wethouder zegde toe om zo snel mogelijk naar een oplossing voor deze situatie te gaan zoeken. De tweede vraag ging over maatregelen die worden genomen om ook in tijden van corona met name oudere kiezers veilig hun stem uit te kunnen laten brengen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. De burgemeester vertelde dat daar al maatregelen voor bedacht zijn, want bewoners en medewerkers van De Spiker, Almenum en De Batting zullen hun eigen stembureau krijgen. Andere stemmers mogen daar niet hun stem uitbrengen.

Vervolgens werd Antoinette Berkouwer geïnstalleerd als gemeenteraadslid voor GroenLinks, zij is de opvolgster van Stephanie Geurtz die naar Steenwijkerland is verhuisd. Wij wensen Antoinette veel succes toe en kijken uit naar de samenwerking!

Het belangrijkste agendapunt van de vergadering was de ambtelijke huisvesting. Namens de PvdA voerde Edwin Helvrich het woord. Het is een onderwerp waar de laatste tijd nogal wat over te doen is geweest. Kijk maar naar de brief van de medezeggenschapsraad en de inspraak van Vereniging Oud Harlingen. Ook de PvdA-fractie was onaangenaam verrast door de tekeningen die we te zien kregen: een atrium in de Raadhuisstraat en twee loopbruggen aan ons mooie stadhuis geplakt. Zomaar ingetekend in onze historische binnenstad! Een historische binnenstad die we als Harlingers koesteren en waar we als PvdA van vinden dat je er dus zorgvuldig mee om moet gaan.

Het proces van inspraak voor het personeel is niet goed verlopen, dat moge duidelijk zijn. Het is dan ook goed dat het college de tijd neemt om dit alsnog goed te doen. De PvdA waardeert het dat de gemeentesecretaris inmiddels al de nodige gesprekken met personeelsleden heeft gevoerd. De wens van het personeel om het liefst in één gebouw gehuisvest te worden snappen wij. Wij zijn dan ook blij met de opmerking van de wethouder in de raadscommissie dat daar serieus naar gekeken gaat worden. Met als suggestie van onze kant, misschien is uitbreiding van De Groenlandsvaarder hiervoor ook een mogelijkheid. Als PvdA willen we dat ons oude vertrouwde stadhuis de functies kan behouden die zij nu heeft: zoals voltrekken van huwelijken, houden van raadsvergaderingen, werkplek voor het college en de griffie en het archief.

De argumenten om voor de centrumlocatie te kiezen staan voor ons als PvdA nog steeds. Als gemeente geven we het goede voorbeeld van verduurzamen van historische monumenten en de vestiging van het stadskantoor draagt bij aan de vitaliteit van de binnenstad. Niet voor niets blijkt uit een peiling onder de ondernemers dat zij dat als een belangrijk voordeel zien. Ook het besef dat onze stad altijd vanuit het stadscentrum is bestuurd vinden wij belangrijk.

In september 2020 was de opdracht van de gemeenteraad aan het college om te onderzoeken of de centrale ambtelijke huisvesting in het centrum kan. Ook om te bekijken of de sociale teams erbij kunnen. Met daarbij de wens om een Huis van de gemeente te realiseren. Maar zeker om een goede werkplek voor onze ambtenaren te realiseren. Daarnaast om te bekijken of het financieel mogelijk is. Het onderzoek heeft uitgewezen dat dit alles mogelijk is. De voorgestelde pas op de plaats om goed met het personeel in gesprek te gaan over hun zorgen en de ontwikkeling van de organisatie steunen wij, net als de wens om te bekijken of de huisvesting toch in één gebouw naast het stadhuis kan. Het voorstel werd met ruime meerderheid aangenomen.

Onder andere vanwege extra maatregelen in verband met corona zijn de organisatiekosten van het gemeentelijke deel van de Tall Ship Races opgelopen. Het gaat om een groot bedrag, maar wij vinden dat het evenement wel moet doorgaan. Het is een fantastisch mooi evenement dat door velen, Harlingers, bezoekers en deelnemers zeer gewaardeerd wordt. Ook dit voorstel werd aangenomen.

Vanaf 14 maart heeft de gemeenteraad een nieuwe raadsgriffier. De heer Klaas Jan de Regt wensen wij alvast veel succes in zijn nieuwe functie.

De nieuwbouw van de woningen Spoorhuys, tussen het station en RSG Simon Vestdijk vinden wij een goede zaak. Er komen 16 betaalbare koopwoningen en 8 middenhuurwoningen in drie woonblokken in de stijl van de treinremises die er vroeger gestaan hebben. Het is een mooie aanvulling van het woningaanbod in Harlingen!

De ChristenUnie had een motie kinderhartchirurgie UMCG geschreven die wij als PvdA mede hebben ingediend. Sluiting van de kinderhartchirurgie in Groningen is een slechte zaak, deze essentiële zorg moet er niet alleen in de Randstad zijn, maar ook beschikbaar zijn in het noorden van ons land. De motie roept het college op om het belang hiervan duidelijk te maken aan de minister van Volksgezondheid. Wethouder Erik de Groot nam de motie over en zal ermee aan de slag. Wij hopen dat het kabinet terugkomt op dit besluit!

Sociaal voor mekaar!

De PvdA-fractie Harlingen,

Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen