PvdA-Verslag raadsvergadering Gemeenteraad Harlingen 11 november 2020

17 november 2020


Er zijn zo van die raadsvergaderingen waarvan je, als je er een verslag van zou moeten maken, zou willen zeggen “Laat maar! Er is niets te melden. Luister en kijk het maar terug via de digitale notulen op de website van de gemeente, maar besteedt er niet teveel tijd aan”. Zelfs de agendapunten die interessant leken, waren dat uiteindelijk niet vanwege de status “Het is slechts een formeel, procedureel besluit. De werkelijke inhoud komt later aan de orde.” of een titel die de lading niet dekt “De titel bevat wel het woord visie, maar het gaat om de uitvoering die wij in de toekomst samen met de raad en betrokken partijen gaan realiseren. Bovendien is visie ook maar een woord.”, maar dit was eigenlijk in de laatste raadscommissie al duidelijk geworden. Dit was dus het geval bij de raadsvergadering van 11 november.

De schijnbaar interessante onderwerpen waren de wijziging van de gemeenschappelijke regeling voor de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân, het vaststellen van de (bestaande) verordeningen op het sociaal domein en last but not least de Mobiliteitsvisie 2020 voor Harlingen. Maar juist deze onderwerpen vielen onder een van de twee hierboven genoemde categorieën. Er viel, ondanks dat er wel over gesproken werd, weinig over te zeggen.
Als je de raadsvergadering terug zou kijken, dan zou je kunnen concluderen dat uiteindelijk ook deze onderwerpen, net als de overige onderwerpen op de agenda hamerstukken zouden kunnen zijn. Maar helaas, daar doen sommige partijen in de Harlinger raad zo min mogelijk aan. De technische en inhoudelijke vragen zijn immers al gesteld in de raadscommissie, maar de gemeenteraad is er ook om je als partij te profileren. Dus…. ga je dezelfde technische en inhoudelijke vragen gewoon (weer) stellen in de raadsvergadering. En het college? Dat herhaalt dan maar weer eens de antwoorden die al eerder zijn gegeven of eerder gegeven hadden kunnen zijn.

Wat ons betreft was er eigenlijk maar één echt interessant punt en dat betrof de Mobiliteitsvisie. De PvdA vroeg aandacht voor eiland- en landbouwverkeer dat gebruik maakt van de Prinsenstraat-Havenweg, het probleem wordt wel onderkend, maar wat is de oplossing? Het zijn niet alleen eilandparkeerders, maar ook automobilisten die vanaf de veerboot deze route dwars door de stad gebruiken. Daar moet toch op korte termijn wat op te verzinnen zijn?
Vanaf 1 januari beschikken we over de parkeergarage aan de Veerbootkade, nu hadden we de vorige raadsvergadering een hele discussie over het parkeren voor de B&B’s. Wij stellen voor om op korte termijn met de B&B’s en hotels in gesprek te gaan om deze parkeergarage onder de aandacht te brengen als geschikte parkeerplaats. Dan slaan we twee vliegen in één klap; minder auto’s op straat en een gevulde parkeergarage!
De wethouder had in de raadscommissie al toegezegd dat het niet de bedoeling is dat aan elk monumentaal pand in de binnenstad een laadstekker komt. Wij hebben de suggestie gedaan om op een paar centrale plekken laadpalen te plaatsen.
De Mobiliteitsvisie is door de gemeenteraad aangenomen. De verschillende maatregelen die er in staan, zullen de komende tijd verder uitgewerkt worden.

Sociaal voor mekaar!
PvdA-fractie Harlingen, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen