PvdA-verslag raadsvergadering van 20 december 2023

29 december 2023

PvdA-verslag raadsvergadering van 20 december 2023

 

Dit was de laatste vergadering van dit jaar en ook de laatste vergadering

volgens het “oude” vergadermodel. Vanaf januari 2024 gaan we vergaderen volgens

het “BOB”-model (in drie verschillende vergaderingen: beeldvormend, oordeelvormend en besluitvormend).

De agenda bestond deze avond uit 21 punten, dus het leek een lange vergadering te gaan worden, maar er waren toch een aantal punten welke hamerstukken werden.

Het eerste bespreekpunt betrof de bijdrage Multifunctionele Buitenruimte Wijnaldum.

Er wordt door de initiatiefnemers een subsidie van € 400.000 gevraagd aan de gemeente.

Er leefden toch nog wel veel vragen bij de raad over hoe en wat, bijvoorbeeld de parkeergelegenheid in Wijnaldum en de eventuele overlast voor de dorpsbewoners en er was de vraag dat er best nog wel veel subsidies aangevraagd moeten worden en verkregen om het plan vorm te geven en te laten slagen.

De PvdA vindt het een goed initiatief, de wethouder was blij met de positieve insteek van de raad. Het raadsvoorstel werd dan ook met algemene stemmen aangenomen.

Tijdens de vergadering meldde de burgemeester dat Joël de Jong tot parasporter van het jaar benoemd was, wat door de raad met applaus werd ontvangen. Als gemeente

Harlingen moeten wij zeer trots zijn op deze bijzondere sportman.

Een volgend bespreekstuk was de aanvraag voor het KIMO congres. De gemeente Harlingen is gevraagd om in het najaar van 2024 gastheer te zijn voor deze ledenbijeenkomst en conferentie en hier € 22.000 beschikbaar voor te stellen.

Het betreft een internationaal congres van 65 kustgemeentes, hiermee kan Harlingen

zich op de kaart zetten en positief voor de dag komen bij zo’n belangrijk onderwerp als onze kust en een schone zee. De PvdA is hier voor en stemde dan ook mee met dit voorstel.

Als laatste bespreekstuk was er de begrotingswijzigingen, waarna er nog een motie vreemd was. Deze motie was ingediend om “oude” verkeersborden te gebruiken om als broedplaats voor scholeksters te dienen, deze nemen namelijk in snel tempo af, ze zijn gevoelig voor roofdieren en broeden op kale bodems, de borden zouden op een paal kunnen dienen als een veilige plek voor deze vogels om te broeden. Ook dit voorstel werd aangenomen.

Om 21.40 sloot de burgemeester de vergadering met een dankwoord voor het afgelopen

jaar en de wens dat we met het nieuwe BOB-model als gemeenteraad hier een succes

van zullen maken.

 

De PvdA Harlingen wenst iedereen een goed, gelukkig en vooral gezond 2024!

 

Edwin Helvrich, Welmoed Konst, Greet Stoker en Jacqueline Huizenga