Raadvergadering April 2020

11 april 2020

raad april 2020

 

PvdA-verslag raadsvergadering 8 april

Afgelopen woensdagavond vergaderde de gemeenteraad, maar het was anders dan anders. Zo waren er slechts 9 raadsleden, die ver uit elkaar zaten, waren er geen wethouders, was er geen publiek, waren er geen moties en amendementen en hielden we geen debatten. Dit alles had natuurlijk te maken met de strenge maatregelen in verband met de coronacrisis. Helaas was de burgemeester zijn ambtsketen vergeten, maar gelukkig maakt dat voor de besluitvorming niet uit.

Een aantal besluiten moest nu wel genomen worden, vandaar dat de gemeenteraad toch vergaderde en het allemaal in 12 minuten werd afgehandeld. Enkele van deze raadsbesluiten willen we als PvdA graag toelichten.

Zo is er in de Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen dat gebruik van lachgas in de openbare ruimte is verboden als dat hinder oplevert. Al eerder is geregeld dat het gebruik en de verkoop bij evenementen is verboden. De volgende stap is dat ook de verkoop in bijvoorbeeld de horeca verboden gaat worden. De PvdA ondersteunt dit beleid van harte, immers het gebruik van lachgas is slecht voor de gezondheid en kan gevaar voor anderen opleveren. Er zijn helaas al heel wat voorbeelden van verkeersongevallen bekend waarbij lachgas een negatieve rol heeft gespeeld.

Ook het bestemmingsplan Oosterhof is vastgesteld. Hierdoor is de bouw van het appartementencomplex op het terrein waar vroeger Tuincentrum van de Meer gevestigd was mogelijk gemaakt. Volgens de PvdA heeft het college goed onderbouwd waarom hier van de gebruikelijke bouwhoogte zal worden afgeweken. Het zal een mooie invulling zijn van deze locatie en voorzien in de behoefte aan appartementen in onze stad.

De herziene begroting van de Dienst SoZaWe is ook aangenomen. De PvdA wil graag op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen, vooral nu door de coronacrisis er meer mensen een uitkering zullen krijgen.

De PvdA heeft voor de kadernota begroting 2021 en de meerjarenraming 2022-2024 gestemd. Als PvdA zijn wij ons er echter wel van bewust dat we te maken hebben met onzekere financiële gevolgen van de huidige coronacrisis. Ook is er onzekerheid als het gaat om de ontwikkeling van de kosten van het sociaal domein en met name die van de jeugdzorg. De PvdA beschouwt de kadernota dan ook als een eerste aanzet ter voorbereiding van de begroting 2021. Wij zijn tevreden met de mededeling van het college van B&W dat de gemeenteraad binnenkort geïnformeerd wordt over alle maatregelen die de gemeente vanwege de coronacrisis heeft genomen.

De volgende raadsvergadering in mei zal online gedaan worden, we houden u op de hoogte! Sociaal voor mekaar!

PvdA-fractie Harlingen, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen.