Verslag PvdA raadsvergadering 9 december 2020

13 december 2020

HARLINGEN – Gezien de agenda die voorlag beloofde het een lange avond te worden: er waren veel bespreekpunten en maar weinig hamerstukken.

Verslag van de PVDA Harlingen uit de Raad van 9 december

Vooral de punten betreffende de geheimhouding over bepaalde stukken was voer voor discussie, daarnaast werd er over de begroting GR Fryslân-West en de eenmalige steun van 391.000 euro volop gediscussieerd.

De PvdA had bij monde van Ron Leen de nodige op- en aanmerkingen over het functioneren van de gemeenschappelijke regeling waar Empatec onder valt. Zie voor zijn bijdrage de webcast op de website van de gemeente.

Om de bedrijfsvoering door te laten gaan en de werknemers hun salaris door te kunnen blijven betalen werd ingestemd met beide voorstellen, waarbij de toezegging van de wethouder dat er een herziene begroting komt meewoog bij onze beslissing.

Over het voorlopige plan voor het Balklandpark waren net als de PvdA bijna alle partijen enthousiast, met name omdat er nu wat moois gaat gebeuren aan de ontwikkeling van dit gebied. Het wordt een gebied met veel groen en mogelijkheden voor recreatie en sport. Door wethouder De Groot (PvdA) werd terecht ook het werk van de klankbordgroep genoemd en gewaardeerd. Hoewel dit een voorlopig plan is lijkt het zoals het getekend is een prachtige aanvulling te worden waar wij als bewoners veel plezier van kunnen hebben.

Het onderhoud van het Balklandpark komt in een beheersplan, zodat ook het onderhoud goed geregeld wordt, evenals dat de veiligheid ook een punt van aandacht wordt. Wat ons wel verbaasde was dat de fracties van GroenLinks, zonder enige inbreng in het debat, en HOOP (omdat de bomen in het park te hoog zouden worden) tegenstemden!

Na de hamerstukken kwamen nog twee moties in stemming. De ChristenUnie kwam met een motie om een veilige omgeving te bieden voor onder toezichtstelling van kinderen en ouders als het gaat om gezinshereniging en hier een ruimte voor gesprekken te creëren binnen de gemeente zodat er niet veel gereisd hoeft te worden en ouders en kinderen niet onnodig worden belast. De PvdA had samen met CDA en VVD deze motie meeondertekend.

Wethouder De Groot (PvdA) ondersteunde de motie van harte. D66 wilde alsnog een aantal zaken toevoegen aan deze motie, terwijl de motie al een week bekend was, het was handiger geweest als D66 dit van tevoren had besproken, zij kunnen in een later stadium met een eigen motie komen mocht daar behoefte aan zijn. De PvdA wilde het net als de andere indieners nu vooral houden op het acute probleem van de jeugdzorg en het ook daar bij laten. De motie werd met algemene stemmen aangenomen.

De PvdA en GroenLinks hebben samen met de andere partijen (behalve HB en D66) een motie ingediend om samen met andere gemeentes te onderzoeken of in overleg met Den Haag de inkomenstoets bij de WMO opnieuw ingevoerd kan worden.

Door het verdwijnen van de inkomenstoets komen veel gemeentes, waaronder ook Harlingen, met grotere kosten omdat de eigen bijdrages voor iedereen ongeacht inkomen hetzelfde zijn. Dit betekent dat ook mensen met hogere inkomens huishoudelijke hulp ontvangen voor een tarief wat voor eenieder hetzelfde is ongeacht het inkomen. De gemeentes hebben hierdoor een veel hogere kostenpost gekregen waardoor de hulp in de toekomst misschien wel onbetaalbaar wordt.

Wethouder De Groot (PvdA) riep de partijen die ook in de landelijke politiek actief zijn om hun contacten te gebruiken om dit vraagstuk ook daar aan te kaarten en de kosten die nu op de schouders van de gemeentes liggen weg te nemen. De PvdA heeft dit inmiddels met de andere Friese PvdA-fracties gedaan. Ook deze motie werd met algemene stemmen aangenomen.

Het was de laatste raadsvergadering van 2020. En met de woorden van burgemeester Sluiter dat het een bijzonder jaar was en ook de komende kerst en oud en nieuw bijzonder zullen verlopen en we ondanks dat toch goede en fijne dagen mogen hebben sloot hij de vergadering om 23.30 uur.

Sociaal voor Elkaar!

De PvdA-fractie Harlingen, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen