Verslag van de Raad 25 januari PvdA Harlingen: Minder wachtlijsten, meer cultuur

29 januari 2023

Met een muzikaal optreden van Seewyn begon afgelopen woensdag de eerste raadsvergadering van 2023. In het kader van de Cultuurnota verblijdden twee muzikanten de raadsleden en andere aanwezigen op een mooie muzikale start van een volle agenda waar ook de evaluatie Tall Ship Races en 16 andere punten naar voren kwamen.

Vanuit de fractie van de PvdA begonnen we de avond met een vraag over de verhoogde tarieven voor de zwemvereniging De Vikings. De tarieven zijn door de exploitant met bijna 15% verhoogd naar aanleiding van de inflatie. Sportverenigingen hebben het al zwaar genoeg en we hebben de wethouder gevraagd actie te ondernemen. Hij was hier al mee begonnen en zal in gesprek gaan met de exploitant om te kijken of dit hoge tarief naar beneden bijgesteld kan worden.

Vervolgens stond de evaluatie van de Tall Ships Races op de agenda. Een lange discussie volgde waar vooral de vraag beantwoord moest worden hoe we verder willen. Jacqueline Huizenga maakte namens ons duidelijk dat we voordat een nieuwe editie organiseren de kosten goed in beeld willen hebben. De evaluatie maakt duidelijk dat we afgelopen zomer weer een prachtig evenement hebben gehad waarbij iedereen gelukkig en blij was. Dat is ons veel waard! Er zijn echter nog genoeg verbeteringen mogelijk. Een voorbeeld hiervan is de verbinding tussen de Willemshaven met de binnenstad. We willen graag dat de ondernemers in de binnenstad meer betrokken gaan worden. De burgemeester is al benaderd voor een nieuwe editie en gaat in gesprek met de organisatie van de Tall Ships Races om te onderzoeken wat de voorwaarden hiervoor zijn en waar wij als gemeente de gelden voor een volgende editie vandaan kunnen halen.

Het volgende punt van de agenda was de Cultuurnota. Een mooi en ambitieus document waarbij er flink veel extra geld geïnvesteerd wordt in het culturele leven van Harlingen. Belangrijk voor onze culturele verenigingen en organisaties. Ook zal er gekeken worden naar de mogelijkheden voor een culturele hub aan de Willemshaven en wordt het Entrepotgebouw meer geschikt gemaakt voor het organiseren van culturele evenementen of als onderdak voor verenigingen. Ook is een motie, mede ondertekend door ons als PvdA, overgenomen door het college om te kijken hoe we onze historische vloot kunnen clusteren op één locatie. We blijven de ontwikkelingen natuurlijk in de gaten houden.

Een heel ander onderwerp dat al eerder voorbij is gekomen is de wachtlijst op beschut werk. Beschut werk is voor mensen met een arbeidsbeperking die veel begeleiding of een aangepaste werkplek nodig hebben. Hierdoor kan het voor hen moeilijk zijn een baan te vinden. Gemeenten moeten deze mensen een betaalde baan aanbieden. De afgelopen jaren is er een wachtlijst voor deze mensen ontstaan. Zo wachten in Harlingen al vijf mensen op een plek, terwijl ze wel aan de slag willen. Dit komt omdat het Rijk maar voor een persoon per jaar geld geeft aan de gemeente. Als gehele gemeenteraad vonden wij het onacceptabel dat mensen die willen werken dat jarenlang niet kunnen omdat het Rijk niet genoeg geld geeft. Daarom hebben we besloten extra geld uit te trekken om de wachtlijst weg te werken en deze mensen een baan te bieden. Een mooi resultaat dat direct in het Akkoord op Hoofdlijnen stond.

Vele andere onderwerpen op de agenda kenden veel minder discussie. Graag laten we iedereen wel weten dat er een prachtige landschapsbiografie van Harlingen is vastgesteld die binnenkort beschikbaar is om te lezen en bekijken voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van ons landschap.

Op 22 februari is de volgende gemeenteraadsvergadering. Dan staat onder andere het Huis van de Gemeente op de agenda, oftewel de toekomst van het gemeentehuis. Wilt u met ons in gesprek over de komende raadsvergadering? Of gewoon een keer gezellig praten over de toekomst van onze gemeente? Op dinsdag 31 januari vergaderen wij om 19:30 uur in Dorpshuis de Bijekoer in Wijnaldum. U bent van harte welkom!

Samen verder met Harlingen!

PvdA-fractie Harlingen, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Welmoed Konst en Bartele Boersma